Football Talk

Τα «θρυλικά» 7αρια του Ολυμπιακού από το εξωτερικό: Από τον Λοσάντα στον Ονιεκούρου

Τα «θρυλικά» 7αρια του Ολυμπιακού από το εξωτερικό: Από τον Λοσάντα στον Ονιεκούρου

Ο Χένρι Ονιεκούρου παρέλαβε τον αριθμό «7» από τον Κώστα Φορτούνη και το BN Sports σας υπενθυμίζει τους ξένους ποδοσφαιριστές που παρέλαβαν το νούμερο-σύμβολο του Ολυμπιακού

Κάθε σύλλογος, έχει έναν αριθμό που έχει πίσω του «βαριά» ιστορία. Ένα νούμερο που έχει φορεθεί από κορυφαίους ποδοσφαιριστές και αποτελεί, πλέον, ένα σύμβολο για την κάθε ομάδα, με αποτέλεσμα να δίνεται σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Για τον Ολυμπιακό, αυτό το νούμερο είναι το «7». Φυσικά, δεν είναι μόνο για την ιστορία που κουβαλάει αλλά και από την θύρα των φανατικών οπαδών. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο ξεχωριστό, όταν το παίρνουν ποδοσφαιριστές που έρχονται από το εξωτερικό και όχι Έλληνες.

Ο Χένρι Ονιεκούρου γίνεται ο 6ος που παραλαμβάνει τον αριθμό, διαδεχόμενος τον Κώστα Φορτούνη και πρέπει αν προσφέρει πολλά για να επαληθεύσει αυτή την επιλογή. Η αρχή με τον Λοσάντα και η μαγεία των Γκαλέτι-Καστίγιο, πριν τον Αριέλ Ιμπαγάσα.

Ονιεκούρου-2-840x471.jpg.webp

Χούλιο Λοσάντα: «Στην πάντα, περνάει ο Λοσάντα»

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ξένους που πάτησε το πόδι του στην χώρα μας. Το 1972, ο Ολυμπιακός φέρνει στην Ελλάδα από την Πενιαρόλ, τον Χούλιο Λοσάντα. Έναν μικρόσωμο Ουρουγουανό εξτρέμ, ο οποίος έμεινε στον Πειραιά για 10 ολόκληρα χρόνια.

Ήταν ο πρώτος ξένος που πήρε τον αριθμό «7» στην πλάτη και όχι άδικα. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» και αγωνίστηκε για 151 παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 30 γκολ. Μόλις συμπλήρωσε μία δεκαετία στα χρώματα του Ολυμπιακού, αποφάσισε να δοκιμάσει μία άλλη περιπέτεια, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια προσφορά.

Κουρτ Βέλτζλ: Ο παρτενέρ του Αναστόπουλου που δεν είδαμε ποτέ…

Το 1984, ο Ολυμπιακός προχωράει σε ακόμη μία εξαιρετική μεταγραφή, καθώς φέρνει στην χώρα μας τον Κουρτ Βέλτζλ. Ο Αυστριακός επιθετικός θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακόδίδυμο με τον Αναστόπουλο.

Αυτό το «όνειρο» των φιλάθλων, δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε μόλις πέντε ματς με τα Ερυθρόλευκα και μάτωσε τρεις φορές τα αντίπαλα δίχτυα πριν αποχωρήσει για την Ίνσμπρουκ.

WELZL-1.jpg

Νέρι Καστίγιο: Το «πολυβόλο» του Μεξικό που αγαπήθηκε όσο λίγοι…

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους επιθετικός στον 21ο αιώνα στον Ολυμπιακό. Μέσα σε μία επταετία, δέθηκε όσο λίγοι με τους οπαδούς της ομάδας. Οι Ερυθρόλευκοι είχε λύσει το πρόβλημα της επιθετικής γραμμής καθώς μάτωσε 47 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ταυτόχρονα, γέμισε τα ταμεία του συλλόγου, με 15 εκατ. ευρώ όταν η Σαχτάρ Ντόνετσκ αποφάσισε να τον αποκτήσει. Αναμφίβολα από τους κορυφαίους ξένους που φόρεσε το «7» στην πλάτη του και από τους πιο αγαπητούς της εξέδρας.

Λουτσιάνο Γκαλέτι: Το πρόβλημα υγείας που δεν τον άφησε να δώσει (ακόμα) παραπάνω!

Μετά τον Νέρι Καστίγιο, ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ήταν άξιος αντικαταστάτης του για τον αριθμό. Ο Αργεντινός άσος αγαπήθηκε από τους φίλους της ομάδας και η ποιότητα του στον αγωνιστικόχώρο, μάγεψε τα ελληνικά γήπεδα. Ο απολογισμός ήταν 26 γκολ και 30 ασίστ σε όλες διοργανώσεις.

Ένα πρόβλημα υγείας δεν του επέστρεψε να συνεχίσει να κάνει την διαφορά στα γήπεδα. Είχε πολλά παραπάνω να δώσει και σίγουρα θα μπορούσε να γίνει από τους κορυφαίους του 21ου αιώνα, όμως η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια και η πορεία του στον Ολυμπιακό έκλεισε άδοξα.

Αριέλ Ιμπάγασα: Ο «μάγος» από την Αργεντινή

Το σερί της Λατινικής Αμερικής συνεχίστηκε με τον Άριελ Ιμπαγάσα. Έναν πραγματικό «μάγο» του χορταριού, ο οποίος παρέλαβε το «7» στην πρώτη χρονιά του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία του Ολυμπιακού. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έγινε άξιος διάδοχος του αριθμού, καθώς ξεσήκωνε τα Ερυθρόλευκα πλήθη με τις ικανότητές του.

Δεν πέτυχε ποτέ τα τρομερά στατιστικά, αφού είχε μόλις τρία γκολ αλλά και 32 ασίστ σε 97 συμμετοχές, όμως συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στα τέσσερα πρωταθλήματα που κατέκτησε. Το δέσιμο με την ομάδα του Πειραιά, φαίνεται από το γεγονός πως και μετά την καριέρα του, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από άλλα πόστα.

Πλέον, ο Χένρι Ονιεκούρου καλείται να αναλάβει δράση και να κάνει την διαφορά, όπως οι προκάτοχοί του. Σίγουρα, το βάρος είναι μεγάλο, όμως ο Νιγηριανός έχει όλη την ποιότητα για να τα καταφέρει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0